banner3

Breaking Barriers: Grundtvig Learning Program

Valk&Uil: Nederlandse partner in Europees project (2010-2012)





Het project Breaking Barriers ging ervan uit dat een leven lang leren voor dyslectische volwassenen niet zo eenvoudig is. Zij hebben tijdens hun schooltijd negatieve ervaringen gehad met onderwijs en vaak barrières van weerzin tegen leren ontwikkeld.

Breaking Barriers wil deze barrières slechten. De centrale gedachte van Breaking Barriers is dat mensen met dyslexie anders leren. Als docenten zich hiervan bewust zijn en hiermee rekening houden in hun onderwijsprogramma, kunnen zij veel obstakels weghalen. Voor dyslectici geldt hetzelfde: als zij snappen hoe zij denken en met taal omgaan en weten welke hulpmiddelen zij kunnen inzetten, is een leven lang leren ook voor hen bereikbaar.

Breaking Barriers was gericht op dyslectici en docenten. Het project wil hen informeren over mogelijkheden en begeleiden bij het leren en bij het aanbieden van onderwijs.
Peer learning - het leren van elkaars ervaringen- is hierbij een belangrijke pijler.


Breaking Barriers wilde:
- barrières voor leren weghalen bij dyslectici;
- een ruimere opvatting van dyslexie promoten;
- de leeromgeving dyslexievriendelijk maken.

Breaking Barriers had als doel:
- informatie verspreiden over dyslexie als andere manier van leren bij volwassenen;
- informatie verspreiden over aanpak, goede voorbeelden en resultaten van 'peer learning' groepen;
- ondersteuning geven aan docenten, professionals en leidinggevenden in het onderwijs bij het promoten en toepassen van 'peer learning' in hun werkomgeving.

Samenwerking Valk&Uil en DJI gevangenisonderwijs

Dyslexie komt veel voor in de gevangenis


In de laatste 10 jaar, is het Nederlandse volwassenen onderwijs gemarginaliseerd en versplinterd. De ROC's hebben geen capaciteit om mee te werken aan ons Europese project.
Maar.... de literatuur vertelt dat in Engeland soms meer dan 50% van de gevangenen dyslectisch is. Waarom niet te proberen om in de gevangenis terecht te komen? Annet Bakker (centrale contact persoon gevangenisonderwijs) komt bij een Lexima congres Jan van Nuland tegen. Het boek "Slimmer dan je baas" overtuigt haar. De DJI directie accepteert de smenwerking met Valk&Uil binnen Breaking Barriers


Start van het project:
Den Bosch: 30 September en 14 Oktober 2010


50 gevangenis docenten en bibliotheek medewerkers nemen deel aan een Valk&Uil workshop over de verborgen mogelijkheden van dyslectische gevangenen. Dyslexie staat bekend om zijn problemen, maar dyslexie is ook gerelateerd aan zekere kwaliteiten. Hoe kan je deze tot bloei laten komen?

Peer learning 2010-2012: 20 docenten van 8 gevangenissen nemen deel


Het Valk&Uil team (Jan van Nuland en Jolanda van den Bergh) bezoeken de acht gevangenissen en organiseren 3 centrale bijeenkomsten. De Nederlandse gevangenis docent is in dienst van DJI, maar sinds lang is er weinig tot geen sturing of ondersteuning van centraal. Annet Bakker is een soort vliegende keeper. Manja ter Horst is de contact persoon voor de bibliothecarissen. Beide zijn enthousiaste supporters van het project.

Het Breaking Barriers Dutch Regional Seminar: 3 April 2012


De overeenkomst met DJI gaf aan dat zij het regionale seminar zouden ondersteunen. De directeur verantwoordelijk voor het project over een innovatieve gevangenis aanpak: (Rutger Krabbendam) vraagt Valk&Uil of zij niet iets te bieden hebben voor dyslectische gevangenen: Samen met 8 docenten wordt het Valk&Uil materiaal op maat gemaakt voor de gevangenis situatie: EEn cursus bestaande uit 6 lessen om de taalvaardigheids mogelijkheden van een dyslect bewust te maken. Drie gevangenissen doen mee en 8 docenten en 4 bibliothecarissen zijn hierbij betrokken. De secretaris generaal van Justitie en gevangeniswezen : Dineke ten Hoorn Boer is aanwezig op het Breaking Barriers seminar en geeft het startsignaal voor de DJI dyslexie pilot. o signal the start the Dutch dyslexia pilot.

Breaking Barriers Regional Seminar presentations

Nieuwersluis - DJI vergadercentrum - the Netherlands



The start of the pilot project was formally confirmed by a speech of Mrs. Dineke ten Hoorn Boer: the Director-General Youth and Sanction Application of the Dutch Ministery of Justice.

The Breaking Barriers program aimed at dyslexic adults in general. Prison education only was the focus point of the Dutch participation. But, by coincidence, the Finish partner FINDER introduced the results of 3 year Helsinki prison investigation for learning difficulties during the first regional seminar in Helsinki. Also the Estonian partner, Pedagogic department of the University of Talinn, had tight connections with prison education. During the third regional seminar in Talinn, we have visited the old (sovjet based) Talinn prison. In doing research, Jan van Nuland came in contact with Jacky Hewitt Main. She happened to be a dyslexic volunteer in an English prison. She just had finished a remarkable 1 1/2 year project.

(Please find the information on the speeches under the subject titles:)

Seminartitle: "Dyslexia in detention" ,
9:30 Program and Announcements
Thea van Kemenade (Chair)
9:35 Opening speech and start of Dutch Dyslexia Pilot 2012 - 2013
Dineke ten Hoorn Boer, Director-General Youth and Sanction Application
9:50 Project Breaking Barriers
Eeva Siirala (projectleader)
10:00 Dutch initiative to support dyslectic prisoners
Annet Bakker, Education Coordinator
10:20 Incidence of dyslexia in detention
Jan van Nuland (Valk&Uil)

11:00 Coffee break

11:15 Free from learning difficulties
Mirva Gullman, The Probation Foundation Helsinki Finland
12:00 Dyslexia screening
Eeva Siirala, Finish Diverse Learners' Association FINDER


12:30 Lunch

13:30 Juggling experiment
Wichert van Bethlehem prison educator
13:50 Chelmsford Prison experiences
Jacky Hewitt-Main, English dyslexia specialist
14:50 SIBL: ICT tools for learning in the cell
Cees Bak, ICT in prison specialist
15:20 Pear Learning for dyslectics: examples of a training method
Giacomo Cutrera, Italian dyslexia specialist
15:50 Closure
Eeva Siirala and Jan van Nuland


16:00 Music and drinks